İPA: KYK bursları 2005’ten bugüne yüzde 84 azaldı
2005'te 275 simit ve çay alınabilirken, 2025'te bu sayı sadece 43'e düştü. İstanbul’daki gençler, son 20 yılda ekonomik olarak ciddi bir kayıp yaşadı.

Fotoğraf: Evin Avery / Unsplash
İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından yayınlanan “İstanbul’da Gençliğin Demografik ve Sosyoekonomik Profili: 20 Yıllık Değişim” raporu, 18-30 yaş arasındaki gençlerin yaşam kalitesinin hızla düştüğünü ortaya koyuyor. Rapora göre, gençlerin alım gücü önemli ölçüde geriledi, barınma koşulları zorlaştı, sosyal yaşama katılım azaldı.
KYK bursları, gençlerin yaşamını zorluyor
2005 yılında KYK bursu, öğrencilere 275 adet simit ve çay alma imkanı sunarken, 2025’te bu rakam yalnızca 43’e düştü. Bursların reel değeri büyük ölçüde azaldı; 2005’te KYK bursu ile 5,67 gram altın alınabiliyorken, 2025’te bu rakam yalnızca 0,88 gram olarak hesaplanıyor. Asgari ücrete oranla burs miktarı da büyük bir düşüş gösterdi; 2005'te KYK bursu asgari ücretin yüzde 31,4'üne denk gelirken, 2025'te bu oran yüzde 13,6'ya geriliyor.
Barınma krizi ve sosyal yaşamda zorluklar
Rapora göre, barınma sorunu gençleri şehir çeperlerine itti. 20 yıl önce İstanbul’da barınmak, bir tercih meselesiyken, bugün barınma ciddi bir kriz haline gelmiş durumda. Gıda harcamalarındaki artış, beslenme düzenini bozarak gençlerde sağlık kaygılarının artmasına neden oluyor. Aynı şekilde sosyal yaşama katılım da ekonomik nedenlerle sınırlı kalıyor. Bir öğrenci 2005 yılında bursunun yüzde 11,4’üyle bir konser gününü karşılayabiliyorken, 2025’te bu oran yüzde 46,5’e çıkıyor.
İşsizlik ve gelecek kaygısı
İPA’nın raporuna göre, üniversite diploması artık gençlerin istihdama geçişinde garanti değil. TÜİK verilerine göre, 15-29 yaş arası her dört gençten biri ne eğitimde ne de istihdamda yer alıyor. Gençlerin büyük çoğunluğu, evlenme ve bağımsız yaşam kurma konusunda maddi güçlükler yaşadıklarını belirtiyor. Yirmi yıl önce bu oran yüzde 62 civarındayken, bugünkü gençlerin yüzde 81,8’i evlenmenin maddi olarak zorlayıcı olduğunu ifade ediyor.
Yurt dışına göç etme isteği artıyor
Raporda dikkat çeken bir diğer bulgu ise yurt dışına göç etme isteğindeki artış. 20 yıl önce gençlerin sadece yüzde 35,1’i yurt dışına gitmeyi düşünürken, bugün bu oran yüzde 50,4’e yükseldi.
Sonuç: Gençler, Gelecekten Umutsuz İPA’nın raporu, İstanbul’daki gençlerin, ekonomik, sosyal ve psikolojik açılardan ciddi bir darboğazda olduğunu ve bu durumun gençlerin gelecek kaygısını artırdığını gösteriyor. 20 yıl öncesine kıyasla daha düşük alım gücü, artan yaşam maliyetleri, barınma sorunları ve sosyal katılımda yaşanan zorluklar, gençlerin hayatını zorlaştırıyor. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et